آموزش کاشی هفت رنگ ویژگی ها

در گوشهٔ شمال غربی مسجد بقعهای قرار دارد که آخوند محمد تقی مجلسی و فرزندش محمدباقر مجلسی و البته چند نفر دیگر در آن به خاک سپرده شدند و به این خاطر این بقعه با نقاشی، ازارههای کاشی و آیینهکاری تزئین شدهاست. بنایی که ایجاد شد به صورت کاملاً آزاد بود یعنی در قسمت شرقی، غربی و شمالی هیچ فضای سرپوشیدهای قرار نداشت و بناهایی که اکنون به چشم میخورد، بعداً اضافه شدهاند. کتیبهای در داخل این صفه موجود است که نام پادشاه و تاریخ ساخت بنا در آن ذکر شدهاست. کتیبههای اشرف افغان: کتیبهای به فرمان اشرف در صفهٔ عمر نصب شده که به خط علی المولوی است و از سال ۱۱۳۹ ه.ق در این مکان موجود بوده و علاوه بر آن در این کتیبه به نام «مولی زعفران» هم برمیخوریم. به این مکان کتابخانه هم میگویند و علت آن گفتههای مافروخی، نویسندهٔ کتاب محاسن اصفهان است؛ اما این مکان بیشتر برای نماز و عبادت در نظر گرفته میشده. سال ساخت این دروازه بهدرستی مشخص نیست اما اشخاصی همچون گالدیری و گدار معتقدند که این بنا در قرن ۸ ه.ق ایجاد شدهاست.

سردر بابالدشت: سر در بابالدشت در انتهای راهرویی قرار دارد که قدمت آن به عهد سلجوقیان میرسد و در قسمت جنوب غربی مسجد قرار دارد و دارای چهلستون شاهعباسی، منبتکاری و طاقهای آجری است. در حاشیه (ان الله و ملائکه یصلون علی النبی یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه و سلموا تسلیما) حک شده و سپس صلوات بر دوازده امام همانند محراب غربی و در آخر هم سال اثر ۹۱۸ ه.ق نوشته شدهاست. این لوحها از هلال غربی ایوان و از پایین به بالا آغاز میشود. این گنبد نسبت به جمعیت آن زمان کوچک ساخته شده و در واقع برای شهری مثل اصفهان که یکی از مهمترین مراکز حکومتی بود کافی نبوده و احتمال دارد که این بنا تنها برای اعیان و اشراف ساخته شدهباشد، نه مردم عادی. و دارای دو پوسته است که پوستهٔ اول بین ترکبندیها قرار دارد و پوستهٔ دوم که همان پوستهٔ خارجی است ترکبندیها را میپوشاند. شش ستون از نوع استوانهای با قطر ۹۲ سانتیمتری بوده و مربوط به مسجد دورهٔ عباسی هستند و سه ستون از نوع خارجی با قطر ۱۰۵ سانتیمتر بودهاست.

پیها و دیوارهای اصلی بنا برای به حداقل رساندن تبادل حرارتی، کاملاً قطور ساخته شده و با پوششی از آجر در نمای بیرونی و اندود کاهگل، در نمای خارجی با لایهای از گچ، سفیدکاری شدهاند. بایگانیشده از اصلی در ۱۷ فوریه ۲۰۱۳. بایگانیشده از اصلی در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۱. دریافتشده در ۱۰ اوت ۲۰۱۷. دریافتشده در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱. دریافتشده در ۱۲ اوت ۲۰۰۹. در کاوشهایی که در سال ۱۳۵۳ ه.ش انجام شد آثاری در کف این بنا کشف شده که متعلق به دوران پیش از اسلام است این آثار دچار آسیبهای جدی شدهاند. وی ادبیات، تاریخ و نحو را نزد بزرگان دوران خود گذراند و آثار بزرگی را خلق کرد. در تاریخ ۷۶۸ ه.ق/ ۱۳۸۸ م سردری برای این قسمت ساخته شد که ورودی آن از بازار بود و راه اتصال آن با حیاط از طریق راهروی ایوان شرقی صورت میگرفت. تاریخ اصفهان: ابو عبدالله حمزه بن حسن اصفهانی احتمالاً حدود ۲۸۰ ه.ق در اصفهان متولد شد. ساخته شده و تا قرن ۱۴ ه.ق روبهروی ورودی شرقی و مقابل بازار قرار داشتهاست. صفه و مدرسهٔ عمر بین ایوان سلجوقی و شبستان هجدهستونی آلمظفر قرار دارد. جدا از سبک معماری ساختمان، مرمرهای شفاف و درخشانی در طاق این شبستان به کار رفتهاست که آن را از فضای تاریک خود دور میکند و به آن روشنایی و جلوه میبخشد.

لایهٔ اول سنگ مرمر بود و متعلق به دوران صفوی، لایهٔ دوم مربوط به سنگفرشهای دوران سلجوقی بود که حدود ۵۰ سانتیمتر پایینتر از کفسازی دوران صفوی بود. طی مطالعاتی انجام شده، این بنا همانند قسمتهای دیگر در دوران عباسی ایجاد شده و دارای ستونهای استوانهای شکل است. کتیبهٔ خلفای راشدین: کتیبهای به نام راشد که مربوط به سال ۱۱۳۹ ه.ق است، به خط ثلث و بر زمینهٔ کاشی خشت لاجوردی در این صفه قرار دارد. گاگیک هواکیمیان، (متولد ۱۹۱۱ میلادی در مازندران) استاد دانشگاه تهران و عضو آکادمی علوم فرانسه که از جانب پاپ پل ششم یک قطعه نشان عالی (کماندور پاپ) در سال ۱۹۷۵ میلادی به او اعطاء گردید. کتیبهٔ داخلی ایوان متعلق به دورهٔ شاه سلیمان صفوی است و در سال ۱۰۹۳ ه.ق به خط ثلث سفید و بر زمینهٔ کاشی خشت لاجوردی حک شده و هنر محسن امامی است؛ این کتیبه به فضیلتهای مسجد و آداب شرعی اشاره میکند. با توجه به اینکه سابقه ضرب سکه در کاشان به دوران سلجوقی میرسد در زمان صفویه و بدستور شاه عباس اول برای توسعه بیشتر تجارت و بازرگانی در کاشان، ضرابخانه رسمی که مجاز به ضرب انواع سکه بود دایر شد.

اگر شما این مقاله آموزنده را دوست داشتید و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد کاشی لوزی لطفا از سایت ما دیدن کنید.